Arto Takalampi

Arto Takalampi

Kaukolämmön hintaan korotuspainetta

Taitaa kaukolämmön hinta nousta merkittävästi ensi vuonna Seinäjoellakin. Toivottavasti ei tule hirvittävä pakkastalvi, ettei hinta ryöpsähtäisi aivan pilviin ja taloyhtiöiden budjetit menisi uusiksi ja vastikkeita odottaisi huomattava korotus.

 

Ensi vuoden budjetissa turveveroa nostetaan 1,9 eurosta kolmeen euroon megawattitunnilta ja lisäksi chp-tuotannon (lämmön ja sähkön yhteistuotanto) verotusta kiristetään. Ne jo sellaisenaan nostavat kaukolämmön hintaa. Mutta kun siihen päälle lisätään vielä huima päästöoikeuksien hinnan yli kolminkertaistuminen, sitä leutoa, mutta hiihtäjien rakastamaa runsaslumista talvea todella toivoo.

 

Käytännössä koko Seinäjoen kaupungin lämmittää kaukolämmöllä EPV Energian nykyisin omistama Seinäjoen Voima, oman ilmoituksensa mukaan 90-prosenttisesti. Lisäksi SeVo tuottaa myös sähköä, energiana saman verran kuin kaukolämpöäkin.

 

Turveveron korostus tuntuu SeVolla konkreettisesti, sillä sen käyttämistä polttoaineista energiaturpeen osuus on sen oman ilmoituksen mukaan vajaa kolme neljäsosaa ja biopohjaisten polttoaineiden kuten metsähakkeen osuus vain runsas neljännes.

 

Siirtymisessä metsähakkeen lisäkäyttöön eli turpeenkäytön vähenemisen kompensoimisessa on siinäkin vaikeutensa, tekniset ja taloudelliset. Määräänsä enempää haketta ei laitoksen kiertoleijupetikattilassa voi nimittäin käyttää. Lisäksi päästöoikeuden hinta on syönyt metsähakkeen tuen ja ensi vuonna iskee vielä niin sanottu rankarajaus. Sen mukaan sähkön tuotantotuesta nipistetään 40 prosenttia, jos hake tehdään järeän puun leimikoista tulevasta kuitu- tai tukkipuusta, kuten usein on tehty kuitupuun heikon kysynnän ja varsinkin heikon hinnan vuoksi.

 

Nyt siis kaikki, joilla on kaukolämpö ja takka, mars mars klapia hankkimaan. Takalla saa lämpölaskua pienemmäksi, ja polttopuu tulee aivan varmasti loppumaan monilta toimittajilta ensi talvena, jos vähänkin on kylmempää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *