Arto Takalampi

Arto Takalampi

Suomen Latu oudolla asialla

Nyt nappasi.

Suomen Latu kyselee otsikolla Avohakkuut historiaan jäsenistönsä kantaa normaalien talousmetsien, joita Suomessa riittää, käsittelyyn ulkoilun näkökulmasta.

 

”Onko nykyinen tapa hyvä, vai pitäisikö suosia jatkuvaa kasvatusta (eli harsintahakkuita) ja vähentää tai lopettaa kokonaan avohakkuut”, kysytään järjestön Latu ja polku-lehden sivuilla.

 

Jäin hieman miettimään tuota kysymyksenasettelua.

 

Suomen Latu siis kysyy jäsenistöltään ulkoilun näkökulmasta talousmetsien hoitotavoista eli mitä mieltä jäsenet ovat tavasta, jolla TOISET kansalaiset hoitavat omaa varallisuuttaan, metsäänsä. Tai ainakin ymmärsin niin, että tässä ei kysytty Suomen Ladun metsänomistajilta, miten he hoitavat metsäomaisuuttaan.

 

Tähän voi esittää vastakysymyksen: mitä asia kuuluu muille kuin metsänomistajille. Suomen Latu ottaa kysymyksenasettelullaan selkeän kannan: se lähtee samaan kelkkaan ympäristöjärjestöjen kanssa.

 

Itse asiassa Suomen Ladun linja on vielä tiukempi, koska ympäristöjärjestöt puuttuivat valtion metsäomistuksen hoitamiseen, Suomen Latu puuttuu kyselyllä TOISTEN kansalaisten oikeuteen hoitaa omaa varallisuuttaan.

 

Periaatteessa ja käytännössähän tämän yhden varallisuuslajin hoitaminen ei kuulu muille kuin varallisuuslajin omistajille, metsänomistajille, mikäli se tehdään lakien ja asetusten mukaisesti.

Metsä onkin siitä mielenkiintoinen varallisuuslaji, että jokaisella suomalaisella näyttää kuitenkin olevan vahva ja kiistaton oikeus puuttua sen hoitamiseen, kun omaa marjapaikkaa TOISEN omistamassa metsässä ei enää olekaan. Samaa ilmiötä en ole ennen tavannut esimerkiksi rahastosijoittamiseen tai asuntosijoittamiseen liittyen.

 

Miksi Suomen Latu ei kysy jäsenistöltään, mitä mieltä se on Nalle Wahlroosin osake- ja rahastosijoittamisesta tai Lapin kohteiden sijoitusasuntojen rakennusbuumista ja sen haitallisista vaikutuksista ulkoiluun. Lapin keskuksetkin kun ovat kansalaisten ulkoilupaikkoja, eikä tässä Suomen Latukaan ole viaton, vrt. Kiilopää!

 

Suomen Ladun kannattaa kyllä pitää selkeä hajurako ympäristöjärjestöihin, koska Ladun jäsenistö ei ole sama kuin WWF tai Suomen luonnonsuojeluliitto! Tai jos on, olen väärässä seurassa ja Suomen Ladun ovat kaapanneet muut kuin ulkoilijat. Hajuraon pienenemistä on ollut jo aiemminkin havaittavissa.

 

Haluan olla täysin puolueettomassa järjestössä mukana, en fanaatikkojen seurassa.

 

En ole metsänomistaja. Omistan mökillä 43 puuta eli olen puidenomistaja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *